Merkez Bina

27.06.2018 2263

SAMSUN OLGUNLAŞMA ENSTİTÜSÜ

Türkiye'nin dördüncü olgunlaşma enstitüsü olarak, Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımının atıldığı şehirde kurulan Samsun Olgunlaşma Enstitüsü 19 Mayıs 1960 Perşembe günü resmi olarak açılmıştır.

1960 yılından 1986 yılına kadar Çiftlik Caddesindeki beş katlı Mühendisler Apartmanı'nın dört dairesinde faaliyet gösteren enstitü, atölyelerin yetersizliği nedeniyle enstitü için yapımına başlanan yeni bina 1986 yılında tamamlanarak enstitüye tahsis edilmiştir. Dört katlı olarak yapılan, 16 atölyesi, 10 daireli lojmanı ve anaokulu binasından oluşan okulun bünyesinde Pratik Kız Sanat Okulu da yer almıştır. Bu dönemde Mühendisler Apartmanı'ndaki 4 daire ise satış ofisi olarak kullanılmaya devam edilmiştir. (1991-92 Öğretim Yılı Yıllığı, Samsun Olgunlaşma Enstitüsü)

27-06-2018

1999 yılında enstitü bünyesinde Kız Meslek Lisesi açılarak 2010 yılına kadar tek müdürlük çatısında eğitim öğretime devam edilmiştir. 2010 yılında yayınlanan kurumların ayrıştırılması genelgesi ile iki ayrı müdürlüğe dönüştürülen Samsun Olgunlaşma Enstitüsü ve Fatma Çavuş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bina ve donanım başta olmak üzere fiziki koşullar açısından eğitime elverişsiz hale gelmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesinin enstitüye kira bedelsiz meclis kararıyla tahsis etmiş olduğu İkiz Paşa Konakları ek bina olarak hizmete girmiştir.27-06-2018

2018-2019 Eğitim Öğretim yılı itibarıyla Samsun Olgunlaşma Enstitüsüne verilmiş olan tarihi "Sultani" binasında enstitü müstakil olarak eğitim öğretime devam etmektedir.

24-02-2022

TARİHİ "SAMSUN SULTANİSİ" HAKKINDA BİLGİ

19. yüzyılın son çeyreğinde tüm alanlarda olduğu gibi eğitim ve öğretim alanında da çağın gerektirdiği yenilikçi yapılanmaları gerçekleştirme çabalarını sürdüren Osmanlı Devleti Maarif Nezareti tarafından yapılan araştırma ve incelemeler sonunda "Sultani" adı altında, mevcut kurumlardan farklı statü ve yapıda eğitim kurumlarının oluşturulmasını planlı olarak uygulamaya koymuştur. 1908 yılından sonra sultanilerin her ilde bir tane olmak üzere yaygınlaştırılması çalışması başlatılmıştır. Bu anlamda Samsun'da sultaninin inşasına 1908'de başlanmış olup 1912 yılında inşaatı tamamlanmış ve "Samsun Sultanisi" adıyla eğitim ve öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. 1912-1913 yılında Ticaret İdadisi de, bu binada eğitim öğretime başlamış, 1913- 1914 yılları arasında öğretime devam etmiştir.

1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, savaş yıllarında bir müddet askeri hastane olan okul Frerler Mektebi (günümüzde Astsubay Orduevi) binasına nakledilmiştir. Tarihi bina, savaş sonunda Mondros Ateşkesinin sonucu olarak 14 Mart 1919 tarihinde İngiliz askerlerinin şehri işgal etmesiyle işgal kuvvetleri karargâhı olarak kullanılmıştır.

Savaşın ardından, 1923 yılından itibaren bina savaş nedeniyle yetim kalan şehit çocuklarının barındığı Yetimler Yurduna (Darüleytam) dönüştürülmüştür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasından sonra da bu hizmetini, eğitim ve öğretim çalışmalarıyla birlikte yürüten okulu, 24 Eylül 1924 tarihinde Atatürk ziyaret etmiş, çalışmaları yerinde izlemiştir. 1926-1927 öğretim yılında Darüleytamın Amasya'ya nakli dolayısıyla boşaltılan binanın alt katı Ticaret Mektebi, üst katı ise ortaokul olarak hizmet vermiştir.

1927 yılından itibaren pansiyonlu olarak eğitim ve öğretimine devam eden okulun yatılı bölüm ve tesisatı 1938'de kaldırılmış, binanın tüm odaları sınıf olarak kullanılmıştır. 26 Kasım 1930'da okul ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından ikinci kez ziyaret edilmiştir. Atatürk bu ziyaretleri sırasında bir tarih dersine katılarak öğrencilerle sohbet etmiş ve tarih dersi vermiştir. Bugün herkesçe bilinen "Öğretmenler, Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak olan sizlersiniz. Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür yüksek seciyeli nesiller ister. Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir..." özdeyişini bu ziyarette dile getirmiştir. (Kaynak: Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, "Tarihi 100 Lise", Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları Genel Yayın No: 6573, Tanıtıcı Yayınlar Dizin No: 85, 2017, Ankara, s. 108-109)

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Samsun Olgunlaşma Enstitüsüne tahsis edilen binada bu tarihten itibaren enstitüsü araştırma, üretim ve eğitim/öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Tarihi binada yıllar içerisinde faaliyet gösteren okul ve kurumlar aşağıda kronolojik olarak sıralanmıştır:

1912 - Samsun Sultanisi (Mekteb-i Sultani) ve Samsun Ticaret İdadisi

1914 - Askeri Hastane

1923 - Darüleytam (Yetimler Mektebi)

1926 - Samsun Ticaret Mektebi ve Samsun Ortaokulu

1927 - Samsun Lisesi

1952 - 19 Mayıs Lisesi

1967 - Atatürk Ortaokulu

1993 - Atatürk Lisesi

1998 - Atatürk Anadolu Lisesi (Kaynak: https://samsunaal.meb.k12.tr/)

2018 - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü

MİSYONUMUZ

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü; sorumlu olduğu Samsun, Amasya, Sinop, Ordu, Giresun ve Kastamonu illerine ait kültürel değerlerimizi araştıran, Geleneksel Türk El Sanatlarını koruyan ve aslına sadık kalınarak gelecek kuşaklara aktarılmasına öncülük eden; araştırma, tasarım, üretim, tanıtım- pazarlama alanlarıyla gerçekleştirdiği proje örneklerini yurt içi ve yurt dışında tanıtan, Merkeze bağlı taşra teşkilatı statüsünde bir kurumdur.

VİZYONUMUZ

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, yaptığı proje tabanlı çalışmalarla geçmişle gelecek arasında köprüler kuran, sanat ve üretim alanında bölgesinde lider kurum olmak yolunda olan bir enstitüdür.